An uplifting environment

The new centre has been designed with the patients’ needs in mind and will focus on the care of the whole person and not just the medical condition.

While there is a strong need for functionality within the building, it is recognised that an uplifting environment is also important. The appearance and feeling of light and space throughout is considered essential, and as such consideration has been given to the design of the centre to help reduce stress and anxiety and connect patients to nature by:

  • Linking the internal space and external landscape to take full advantage of the therapeutic and healing benefits of the rolling Hampshire countryside setting
     
  • Double-height glass atrium to maximise the use of natural light and to see beautiful views of courtyards and across the surrounding countryside
     
  • Increasing the space for individual chemotherapy treatment areas, many with external views
     
  • Providing flexible spaces for the delivery of a full supportive care programme throughout the centre, with ease of access from all clinical areas
     
  • Creating feelings of peace, hope, reflection and providing opportunities for relaxation, education and humour
     
  • Developing a landscaped internal courtyard and external terraces
     
  • Providing calming water features
     
  • Providing artwork to complement the building

Please help us to make a difference.